Καλέστε μας: ++30 213 0067602

Επιλέγω να προλάβω, επιλέγω να είμαι υγιής, επιλέγω να ζήσω.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία του να υιοθετήσουμε ως  τρόπο ζωής την έννοια της πρόληψης, έτσι ώστε να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς.

Η νόσος που στην σύγχρονη εποχή απασχολεί όσο καμία άλλη όλες τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού, η πιο συχνή γυναικεία κακοήθεια από την οποία θα νοσήσει το 8-12,5% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού, και που όμως μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια.

Η πρόληψη της παθήσεως περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, τόσο σε προσωπικό επίπεδο σε σχέση με τον τρόπο ζωής όσο και στην ιατρική διαγνωστική προσέγγιση, που οφείλει κάθε γυναίκα να ακολουθεί έτσι ώστε ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσει ,να είναι σε τέτοιο αρχικό στάδιο όπου το θεραπευτικό αποτέλεσμα θα είναι η ίαση.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως από το αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας μαστού ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές συγγενείς α’ βαθμού, ιστορικό θεραπευτικής ακτινοβόλησης του θώρακα για άλλη πάθηση σε ηλικία 10 – 30, ατομικό ιστορικό κακοήθειας στο μαστό, φορείς συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων, ιστορικό παρακέντησης ή βιοψίας στο μαστό με αποτέλεσμα ατυπία ή LCIS) ή όχι, για να προλάβει αυτό που τόσο πολύ φοβάται;

Για τη μείωση λοιπόν του κινδύνου εμφάνισης της παθήσεως, κάθε γυναίκα οφείλει να ακολουθήσει μερικές απλές αλλά παράλληλα τόσο σημαντικές αρχές.
Αυτές είναι:

  1. Η αύξηση της φυσικής άσκησης
  2. Η σωστή διατροφή και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  3. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος
  4. Ο θηλασμός
  5. Η αποφυγή έκθεσης σε ορμόνες (όπως πχ η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση κ.α)

Στο κομμάτι της ιατρικής πρόληψης είναι απαραίτητα τα εξής:

  1. Μία φορά το μήνα οφείλει κάθε γυναίκα να ελέγχει μόνη της τους μαστούς της για ενδεχόμενες αλλαγές των χαρακτηριστικών τους (σχήμα, μέγεθος, χρώμα και υφή δέρματος, διαταραχές ή εκροή υγρού από τη θηλή κ.α). Η αυτοεξέταση, αν και προτείνεται ακόμα από διαφόρους χειρουργούς, δεν αποτελεί απαραίτητο κομμάτι των οδηγιών πρόληψης διότι οι πρόσφατες μελέτες δεν κατέδειξαν σαφή υπεροχή των πλεονεκτημάτων σε σχέση με τα μειονεκτήματά της.
  2. Η κλινική εξέταση των μαστών κάθε γυναίκας είναι απαραίτητη από το γυναικολόγο της ή κάποιον ειδικό χειρουργό κάθε 2-3 χρόνια από την ηλικία των 20 έως τα 40. Μετά τα 40 κάθε γυναίκα οφείλει να εξετάζεται μία φορά το χρόνο μέχρι το τέλος της ζωής της εκτός αν ανήκει στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου οπότε η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.
  3. Υποχρεωτική για κάθε γυναίκα είναι η ετήσια μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 μέχρι το τέλος της ζωής, εφόσον δεν πάσχει από άλλα βαρύτατα νοσήματα που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.
  4. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν είναι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για την πρόληψη στις γυναίκες μέσου κινδύνου και διενεργούνται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων. Σε αντίθεση, οι γυναίκες υψηλού κινδύνου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (φορείς γονιδίων, βαρύ οικογενειακό ιστορικό με συγγενείς α΄βαθμού που νόσησαν προεμμηνοπαυσιακά ,ακτινοβόληση θωρακικού τοιχώματος μεταξύ 10- 30 ετών) πρέπει να υποβάλλονται εκτός της ψηφιακής και σε προληπτική μαγνητική μαστογραφία ετησίως.
  5. Για τις γυναίκες που είναι φορείς συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων η πρόληψη ξεκινά στα 25, ενώ για τις γυναίκες με συγγενείς που ασθένησαν προεμμηνοπαυσιακά ξεκινά 10 χρόνια νωρίτερα από το ηλικιακό έτος εμφάνισης της παθήσεως.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Αρχείο

Διεύθυνση

Καρνεάδου 45, Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλ.: (++30) 213 0067602
Κιν.: (++30) 6946 790321
E-mail: info@tsigkos.gr

Που Χειρουργούμε